Oude begraafplaats – en het Post station

Video
Start

Gefilmd en gefotografeerd ( foto’s analoog gemaakt met de film Harman Phoenix ISO 200 )

De oude begraafplaats is van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang. Onder andere vanwege de herinnering aan belangrijke Deventer families, de gaafheid van het hele complex en de aanwezigheid van aaneengesloten grafzerken.

Rijksmonument

De begraafplaats is een Rijksmonument uit 1831 en een groene oase in het hart van Deventer. Er zijn tal van monumentale bomen en bijzondere planten te vinden als hemelboom, doodsbeenderenboom, zogenaamde stinzenflora als bostulp, daslook en holwortel, en zeldzame korstmossen op grafzerken. Sinds 1918 worden er geen graven meer uitgegeven.

Links van de huidige ingang van de begraafplaats werd in een kruisvorm een houten opzienershuis gebouwd met een woonkamer, deel, beestenstal en een lijkenkamer. Bij de uitbreiding van de begraafplaats in 1894 werd een nieuw opzienershuis gebouwd. Daarin zijn nu nog steeds de oorspronkelijke 3 gietijzeren ornamenten met symbolen van de vergankelijkheid van het leven te vinden: een slang, vlinder, zandloper, schedel en zeis.

Ontdek meer van Foto-Gaaf

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder

Don't Miss

Hasselblad 503 – Vogeleiland

Vrijwilliger van het Vogel eiland op de foto gezetFilm portra
Foto-Gaaf Urbach

Polaroid

Polaroid-foto’s staan bekend om hun unieke en afwijkende kleuren, wat