Hasselblad 503 – Kootwijk

juli 15, 2022
119 views
Kootwijk
Kootwijk

In 2022 een serie gemaakt op Kootwijk dit is een van de foto’s.
Zelf ontwikkeld dat kun je zien aan de rechter streep die door het beeld loopt.

De Hasselblad 503CX en 503CXi maken deel uit van de Hasselblad V System-serie en hebben een rijke geschiedenis in de wereld van fotografie. Hier is een beknopte historie van Hasselblad, gericht op de ontwikkeling van de Hasselblad 503-camera’s:

  1. Oorsprong van Hasselblad: Het bedrijf Hasselblad werd opgericht in 1841 in Göteborg, Zweden. In de beginjaren was het vooral actief in de productie van camera’s en lenzen voor de Zweedse marine.
  2. Samenwerking met Victor Hasselblad: In 1940, tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd Victor Hasselblad benaderd door de Zweedse overheid om een camera te ontwikkelen voor luchtfotografie. Dit leidde tot de oprichting van de Hasselblad Camera AB in 1941.
  3. Hasselblad 1600F: De eerste Hasselblad-camera voor civiel gebruik was de 1600F, geïntroduceerd in 1948. Het was een revolutionaire camera met een verwisselbare filmcassette en spiegelreflexzoeker.
  4. Hasselblad V System: In 1957 introduceerde Hasselblad het V System met de lancering van de 500C. Dit systeem werd gekenmerkt door zijn modulaire ontwerp, verwisselbare filmcassettes en uitstekende optica.
  5. Evolutie van het V System: De Hasselblad V System-camera’s ondergingen door de jaren heen verschillende upgrades en verbeteringen. De 503CX en 503CXi, geïntroduceerd in de jaren ’90, behoren tot de laatste modellen in de V System-serie en zijn populair gebleven vanwege hun kwaliteit en duurzaamheid.
  6. Digitale overstap: Met de opkomst van digitale fotografie heeft Hasselblad ook digitale middenformaatcamera’s geïntroduceerd. Deze digitale camera’s hebben geavanceerde functies en behouden vaak de modulaire aanpak van de V System-serie.
  7. Voortdurende relevantie: Ondanks de verschuiving naar digitale technologie blijven de Hasselblad V System-camera’s populair onder fotografen vanwege de uitstekende optische kwaliteit en het iconische ontwerp.

De Hasselblad 503-camera’s hebben een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van fotografie en hebben bijgedragen aan de reputatie van Hasselblad als een toonaangevende fabrikant van hoogwaardige camera-apparatuur.

Ontdek meer van Foto-Gaaf

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder

Don't Miss

Nettenfabriek Expositie Astrid Stok

Hierbij een aantal foto genomen bij de opening van Astrid

Still – Even

Hier mee toon ik aan dat ik geen studio meer