Ontstaan in de twaalfde eeuw
Het Bergkwartier is ontstaan in de twaalfde eeuw. De jaarmarkten in Deventer in die tijd zorgden voor een bloeiperiode van de handel. Nieuwkomers vestigden zich in de nieuwe wijk, het Bergkwartier, gelegen tussen de Brink en de haven. De bloei duurde tot 1570. Daarna werd Deventer het middelpunt van oorlogen. Nieuwe vestingwerken beschermden de stad tegen ongewenst bezoek, maar hielden ook gewenste bezoekers buiten de poorten. Uitbreiden mocht niet. Daarmee was de kans op een nieuwe bloeiperiode verkeken. Handelaren vertrokken, en het Bergkwartier raakte steeds verder in verval.
Verval
Pas vanaf 1874 mocht Deventer de vestingwerken afbreken en kon de stad uitbreiden. Het karakter van het Bergkwartier was echter ingrijpend veranderd. De kooplieden die er nog over waren vestigden zich elders. Ze verhuurden de panden aan middenstanders en steeds vaker ook aan gezinnen. Soms woonden er wel vijf of zes gezinnen in één pand (zelfs de kelderruimtes werden benut). Aan onderhoud werd steeds minder gedaan. Het verval ging verder.
Oorlogsschade
Het Bergkwartier werd een plek waar je niet kwam als je er niets te zoeken had. In de 20e eeuw leek de Tweede Wereldoorlog de wijk de nekslag toe te dienen. De oorlogsschade was enorm: van de 12.000 huizen in de binnenstad waren er 10.000 beschadigd. De panden in het Bergkwartier hadden veel schade opgelopen. Een groot deel was onbewoond en in een zeer slechte staat van onderhoud.
(tekst NV Bergkwartier )
Ontdek meer van Foto-Gaaf
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.